Altruisme

Jvf. min fremmedordbog (sådan en helt analog en) betyder ‘altruisme‘ menneskekærlighed, uegennyttig. ‘Altruist‘ betyder menneskeven. ‘Altruistisk‘ menneskekærlig, uegennyttig, uselvisk, opofrende.

Jeg var til fest i weekenden hos en meget god veninde. Jeg har talt om hende før. Jeg har ikke tidligere mødt ret mange af hendes venner og dermed har de ikke mødt mig. Vi har et ret specielt forhold og der var flere der spurgte ind til vores forhold, fordi det måske – hånden på hjertet – kan opfattes som et kæresteforhold. Hvilket det ikke er.

Jeg faldt i snak med en interessant kvinde. Vi kom til at snakke om mit forhold til min veninde, hvordan jeg hjælper hende med alt muligt praktisk og er involveret i mange af de ting hun gør.

Kvinden spurgte mig, hvad jeg så får til gengæld. Et spørgsmål jeg ikke lige kunne svare uddybende på. Og det har rumsteret i mit hoved siden da. Naturligvis kan jeg komme på en masse ting jeg får igen. Men er det i virkeligheden interessant for mig. Er det vigtigt at gøre ting op i ‘noget for noget‘?

Og det er det ikke for mig. Jeg kan finde en glæde i at hjælpe andre. Så længe der er en oprigtig glæde ved min hjælp, så behøver jeg ikke få andet igen. Til gengæld ved jeg også, at der er mange der stiller op for mig, den dag jeg har brug for hjælp.

Men jeg kan med stolthed sige, at jeg er altruist!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *