At fortælle eller ikke at fortælle…

Sorry, ingen store hemmeligheder bliver afsløret i dette indlæg. Det handler om lys.

Tilbage i midtfirserne så jeg på tv en koncert med Dire Straits. Nummeret “Private Investigations” kom til at definere hvordan jeg ser(!) og hører musik.

Ja, ser!

Nummeret i sig selv er fantastisk – burde måske have været med i mit indlæg om dynamik – en fantastisk tekst om menneskets forfald, en utrolig dynamik og en utrolig lyd (jeg hører bl.a. en kat jamre i en mørk gyde).

Men det var ikke det jeg har på hjerte i dag.

Koncerten er nu 30 år gammel, de tekniske muligheder med lys var meget begrænsede dengang. Alt blev kørt manuelt. Ingen moving lights. Højst noget maskineri der kunne skifte filter på lamperne, så den enkelte lampe kunne skifte farve.

Men det der fangede mig i netop dette nummer er passagen hvor bassen er det helt centrale, den kører i en tung rytme og resten af instrumenterne ligger i baggrunden og skaber stemning. Hver gang bassen bliver slået an, følger lyset med og lyser scenen op. Og når der så kommer passager hvor de andre instrumenter går med, følger lyset igen med. Simpelt, men effektfuldt.

Lyset er med andre ord med til at fortælle historien. Og jeg var fascineret!

Gennem gymnasiet lavede jeg lys til alle forestillinger der var, fik også lov til at lave lys på den lille scene til en musikfestival i lokalområdet.

Sidenhen har jeg lavet lys til teaterstykker, musicals og koncerter – fx Lisa Nilsson med Niels Lan Doky, Flemming Jensen med Tom McEwan og Hugo Rasmussen, Bamse, Lis Sørensen, Beth Hart…

Altid har jeg tilstræbt at lyset skulle være medfortællende som i “Private Investigations”. En ven jeg har arbejdede engang for et eventbureau og vennen udtrykte det således: Den vigtigste person i salen er lysmanden (-kvinden). Vedkommende kan ødelægge ALT!

Hvis lyset ikke fortæller historien, falder alt fra hinanden.

Og ja, jeg ser musik. Jeg ser farver, jeg ser skift, jeg ser rytme for mig, når jeg hører musik.

Og du skal naturligvis ikke snydes for min åbenbaring, du kan se den herunder. Passagen starter ved 3:30, men se det fra top, nyd teksten, nyd melodien, nyd dynamikken…

Enjoy!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *